Технология

В основата на ушиване на марката Desizo Monni е класическата италианска технология, трудно достижима за повечето производители на мъжки костюми и символ на високото ниво на шиене. За производството на качествен продукт се изискват висок професионален опит, отлично познаване на всеки етап от производството на мъжкия костюм, добра специализирана техника и висококачествени материали. Всичко това стои в основата на уникалната за нашата страна технология “семиинтелато”. Тя продължава традицията на старите италиански майстори за зашиване на помощните материали, вместо подлепването им. Защото за производството на едно качествено и скъпо мъжко сако, основна роля играе не само плата, но и всички онези скрити на пръв поглед материали и участието на много ръчна работа.

Особено актуалният втален силует в мъжката мода се реализира само с тази техника на производство с намалено подлепване, така че саката да се усещат удобни без каквото и да било стягане. Изключителната мекота, способността на дрехата да следва движенията на тялото и да запазва първоначалната си форма в продължение на години, се дължи именно на специфичния начин на изработка, на перфектната конструкция и на отлично подбраните материали. За запазване формата на ревера спомага новата кройка на гръдната канаваца. В нея са включени вложки с конски косъм, които гарантират устойчивост и в същото време гъвкавост на сакото в областта на гърдите и раменете. Тя се тропосва на специална машина като същевременно се придава необходимата форма и обем. По този начин дрехата запазва своята форма в зоната на раменете и гърдите дори и след дълго време на закачалка или краткотрайни сгъвания в чанта или куфар.

Друга много важна област е ръкавът. Основен акцент при технологията “семиинтелато” е ръчното зашиване на хастарения ръкав към хастара на сакото за по-естествено усещане на дрехата. Като етап от производството ръчните операции са на финала, но са от съществено значение. Вниманието върху малките детайли и индивидуалното отношение към всяка дреха определят отличното пасване, елегантния вид и усещане за удобство и ефирност. Накрая дрехата получава своята форма чрез множество гладачни операции и с право се нарежда до саката на марки като Armani и Zegna.

костюми

Неаполитанско сако

Неапол е град с древна история, чиито улици са пропити с дъх на култура, изкуство, романтика и носталгия по миналото. И въпреки че когато мислим за исторически градове името му е едно от първите, които изникват в съзнанието, градът се асоциира не с музиката, театъра и картините, а с изкуството на шивашкия занаят. Твърди се, че италианските шивачи са развили шесто чувство и познават морфологията на тялото на своите клиенти до такова съвършенство, че пробите при тях са сведени до минимум, а шевът изключителен. Талантът им е толкова забележителен, че заслужено е спечелил собствена запазена марка „Неаполитански стил“.

Когато говорим за този стил на шиене, най-емблематичният представител е неаполитанското сако, чиято основна характеристика е мекото рамо. Линията “Неаполитанско рамо” на Desizo Monni е включена само в услугата “Ушиване по мярка”. Саката, изработени по този маниер, са предназначени за ценителите на мъжката мода, които държат на своята уникалност, стил и положение в обществото. В изработването им се влага голямо количество работа само с игла и конец. Прочутото меко рамо се постига чрез използването на много тънки, а понякога и липсата изобщо на раменни вати. Поставянето или не на такива, се определя от преценката на шивача спрямо клиента, но при всички случаи цялостният краен ефект е по-меко и заоблено рамо.

По-големият набор в горната част на ръкава, който също е отличителна характеристика на неаполитанските сака, не е направен за естетика, въпреки, че поклонниците на този стил със сигурност твърдят, че е красиво. Всъщност по-широкият ръкав е направен най-вече за удобство и свобода на движение. Класическите неаполитански сака са със сравнително вталена конструкция, малка ръкавна извивка и олекотената гръдна канаваца за по-голяма свобода в движенията на ръцете. За да се опише неаполитанския маниер на шиене, най-често се използва терминът “ръкав като на риза”. Подвиването на резервите навътре към рамото, а не към ръкава, позволява дрехата да следва по-естествено формите на тялото в областта на ръката. Тези резерви не стоят естествено в тази посока и трябва да бъдат фиксирани с декоративен шев, от който се виждат само малки точки, близо до ръкавната извивка. Традиция е тези шевове по сакото да се изработват на ръка. Те често следват почти всичките му съединителни шевове, поставят се по капаци, горно джобче, ревер яка. Други пунктове, които традиционно се обработват ръчно при неаполитанските сака са зашиване на долната яка от филц към вратната извивка на сакото и оформянето й в двата края; изплитане на илиците на сакото с множество ръчни бодове един до друг; използване на по-малко подплата за естествено стояща дреха, която е по-мека, лека и ефирна и ръчно зашиване подгъва на сакото, за да няма видими следи от шевове по лицевата му страна.

костюми
костюми
костюми

Ушиване на ръка

Закон номер едно за познавача и за мъжа от класа е, че всичко носено от него, трябва да е специално скроено или в строго ограничено количество. Истинският лукс в един мъжки костюм е в уникалността на дрехата, произведена специално за него с изключителното участие на ръчна работа. В Desizo Monni това се извършва с игла, конец и ножица. В България Desizo Monni е единствената марка, която в своята услуга “Ушиване по мярка” предлага възможността мъжкото сако да бъде ушито на ръка.

Традицията с ръчната изработка следва неаполитанския маниер на шиене и по-точно начина, по който се зашива ръкавът. Това е същата техника, която се използва при ушиването на ръкав на риза. Подвиването на резервите навътре към рамото, а не към ръкава, позволява дрехата да следва по-естествено формите на тялото в областта на ръката. Тези резерви не стоят естествено в тази посока и трябва да бъдат фиксирани с декоративен шев, от който се виждат само малки точки, близо до ръкавната извивка. Традиция е тези шевове по сакото да се изработват на ръка. Те често следват почти всичките му съединителни шевове, поставят се по капаци, горно джобче, ревер яка.

Други пунктове, които традиционно се обработват ръчно при саката са:
• Изплитането на илиците;
• Подгъвите на сакото са пришити ръчно;
• Изработване ръчно детайли от яката;
• Освен ръчното зашиване на самия ръкав от плат, на ръка се зашива и хастареният такъв;

костюми

За доказателство на автентичността на ръчното ушиване на дрехата, марката издава на притежателя на такъв мъжки костюм специален сертификат, като в него са посочени елементите на мъжкото сако, които се изработват ръчно. Характерно за ушитите на ръка сака е, че те показват висока класа, която се разпознава само от себеподобните.

bg_BG
en_US bg_BG